How to recover a ZoneFlex 7762 AP?

  • 2
  • Question
  • Updated 4 years ago
Hi everyone.

I have simultaneously changed IP and VLAN on my AP. The problems are : the AP is at 30 meters from the floor (I can't do the hard reset) and the AP do not respond at the new address / VLAN or the old one.
I have tried to connect it with a Zone Director 1100 without success.
Any ideas?

Thanks
Photo of LAROUE Jean-Bernard

LAROUE Jean-Bernard

  • 6 Posts
  • 0 Reply Likes

Posted 4 years ago

  • 2
Photo of Keith - Pack Leader

Keith - Pack Leader

  • 860 Posts
  • 51 Reply Likes
Is the switchport configured to accept the tagged VLAN you set on the AP? If not try that and then try SSH into the AP via the switch.
Photo of LAROUE Jean-Bernard

LAROUE Jean-Bernard

  • 6 Posts
  • 0 Reply Likes
Thanks for the reply.

I've tried the solution without success. I've also tried to scan IP: no responses in any vlan.
The WLAN works, I can connect me on the AP, but the AP doesn't respond in wireless either (no IP address).

Have you ever had this kind of problem?
Photo of Keith - Pack Leader

Keith - Pack Leader

  • 860 Posts
  • 51 Reply Likes
You should be able to get at it from the switchport - make sure and try all possible tags (maybe a typo as you were working on the AP?) - and check that ARP/MAC/forwarding table on that switch port and see if it's getting anything. The AP may have reverted to it's default IP when it lost it's connection to the ZD.

IP/VLAN changes on inaccessible AP's should always be staged first to avoid just this sort of issue. I've requested we add some sort of failsafe recovery mechanism (ala Juniper's "commit confirm") but we don't have one today.
Photo of LAROUE Jean-Bernard

LAROUE Jean-Bernard

  • 6 Posts
  • 0 Reply Likes
I have another AP on which I created the same default and I try to recover it (this AP is accessible).
Yesterday I saw that the AP responded to the new address but not correctly (I saw the reply on a Mikrotik router and on WireShark, but no reply on my windows' ping command)

I continue my researches.

Thank for the answers anyway.
Photo of LAROUE Jean-Bernard

LAROUE Jean-Bernard

  • 6 Posts
  • 0 Reply Likes
Hi again,

WIth some MAC scan tools I saw that the AP respond but all ports are closed or unreachable.
Have you got some utilities which can force factory reset with MAC address information alone?
Photo of Keith - Pack Leader

Keith - Pack Leader

  • 860 Posts
  • 51 Reply Likes
I'm not aware of anything. Have you tried just cutting power to the device to force a reboot? Is there any chance it picked up a duplicate IP address?
Photo of LAROUE Jean-Bernard

LAROUE Jean-Bernard

  • 6 Posts
  • 0 Reply Likes
The AP (test) is directly connected to my pc. No dhcp configured. The AP just respond to the address that I put before I lost the control on it. It is responded to raw packet and ARP request. I will send nmap and wireshark reports.
Photo of Keith - Pack Leader

Keith - Pack Leader

  • 860 Posts
  • 51 Reply Likes
My apologies, I may have misinterpreted your earlier message ("..accessible" in the IP sense instead of the physical sense..)

If you are able to re-produce the symptoms on this new AP, then please open a support case (you can reference this thread in the case). I can't guarantee we can figure out a way to recover, but we should at least get the condition documented to maybe help someone else.
Photo of LAROUE Jean-Bernard

LAROUE Jean-Bernard

  • 6 Posts
  • 0 Reply Likes
Thanks for the answer.
I've already open a case.

The symptoms are really easy to reproduce:
Change the IP and the management VLAN at the same time.
It will respond at the new address in th new VLAN but not correctly, so you won't be able to manage it no more.

That's what happens to me...