P

4 Messages

 • 

100 Points

Fri, May 14, 2021 6:06 PM

new to ruckus unleashed - need some newb help

I have 4 unleashed APs.

1 connected the first one R320 and ran through the setup wizard, set it as the master

I am now trying to add a 2nd AP (R550), but when I power it on, it does not connect to the master. it appears just to do nothing. if i connect to the configure.me network it just says "building the unleashed network. it may take a few minutes", but it never progresses past that point

477 Messages

 • 

5.9K Points

7 m ago

What Unleashed version do you have on master? And what version on R550? Do you have DHCP, DNS and Internet access available? Try to flash both units to same, fresh version.

(edited)

4 Messages

 • 

100 Points

Master is version: 200.8.10.3.278

I don't know what's on the R550 because I can't get it up and connected to anything - or how would i do that?

DCHP is being provided from the router (sonciwall) and provides DNS settings. Internet access is working when connected to the R320.

4 Messages

 • 

100 Points

I upgraded the firmware on both to the latest, but the same issue is there. Not sure what step I'm missing.

Once the master is set, shouldn't any AP you connect and boot up on the network just join the existing setup?

477 Messages

 • 

5.9K Points

It should work this way. You need working DHCP server on the network for that, and DNS/Internet available make it faster for my experience.

16 Messages

 • 

248 Points

Are the APs connected via a wired network? In order for the 2nd AP to find the master, I think that it has to use the wired connection to do so. Can you double check that the connectivity is on the same physical network?

4 Messages

 • 

100 Points

DHCP is being provided by the firewall. 

When attempting to set up the APs they are wired to the same switch connected to the firewall.

8 Messages

 • 

210 Points

7 m ago

May or, may not help in this situation.

I had a batch show up, and a few of them shipped with the wrong country code programmed.

the ones that wouldn't connect were just perpetually hung at "building Unleashed Network"

477 Messages

 • 

5.9K Points

7 m ago

Check the AP in question separately (without master). Reset it to factory settings and if you can't access it than, something is wrong with this AP. If you can access it when reset and alone, check firmware version and country setting, and try to reload different Unleashed version  (newer or older, doesn't really matter). If still doesn't work,  RMA AP.

Important Announcement