Skip to main content

7 Messages

 • 

130 Points

Fri, Apr 15, 2016 1:54 AM

Setting Rate Limits on SSID - not consistent with speed tests

I have been using the rate-limiting feature for some time.  We are able to achieve the set rates on SSID's when we use the 10Mpbs or lower settings.  I need to be able to set the rate limit in 10Mbps increments for a Tiered Usage Model.   Setting it at 10Mbps I get close to the set rate. When I set it to 20Mpbs on up to 50Mbps my speed tests are dismal.  If I turn off rate limiting then my speed tests give me  the full 100Mbps connection.  

ZD 3000 HA Mode
Firmware 9.12.2.0 build 204  ( I just upgraded this ZD from 9.6 and I have all r710 and h500 AP's.  I have seen this issue across the firmware from 9.0 )

Responses

222 Messages

 • 

3.6K Points

5 years ago

Have you verified the same experience with an internal Iperf test or if a mobile device using speedflex app and using the ZD as the speedflex server? What device are you testing with? 

7 Messages

 • 

130 Points

5 years ago

I have tested with both a macbook pro and an iPhone 5s and 6.  I have also see the speedtest results from Windows Laptops.  I am using speedtest.net to test the Up/Down speeds. This is my benchmark, because when I see my wifi to guests they use speedtest.net to verify what i am selling them.

222 Messages

 • 

3.6K Points

5 years ago

ok when you say dismal, can you be more sepcific? When you are testing, do you know if you are connected to the 2.4 or 5GHz radio? Does the issue experienced take effect on both radio's or just one? Can I also ask what the use case of the WLAN is? Will check known issues in the RN's

7 Messages

 • 

130 Points

5 years ago

Sorry I know that dismal is a relative term.  

When the rate limiting is set at 20Mbsp/2Mbps we are seeing speeds of 7Mbps / 2 Mbps up to 12Mbps/2Mbps and so on.  I never see the speeds get close to the limited mark. When I turn off the rate limiting for the same SSID, I will get speeds closer to the full bandwidth of the circuit.  In this case, the AP I was connected to was on the 5 Ghz band.

222 Messages

 • 

3.6K Points

5 years ago

Ok, I can test this on my ZD but not back to the lab until Wednesday morning. Do you experience this on H500 as well as R710? Also, out of interest, what happens if you set the rate at a balanced 15Mb say?

7 Messages

 • 

130 Points

5 years ago

I have experienced this on r710 H500 7055 7025 2942 .  We thought it was a flaw in the older AP's, but the new ones just installed are doing the same.  I have also tested the rate limiting on 12 Mbps 15 Mbps 25Mbps. Same results.  It seems the magic number is 10Mbps everything over that give the same rate limit issues. 

Thank you

Champion

 • 

556 Messages

 • 

10.5K Points

5 years ago

Is your outgoing line truly limited at  100mbit/s or does it allow bursting?

It's not too surprising that applying a bandwidth limit at the AP level will result in sometimes getting lower amounts, especially on TCP based speedtests like Speedtest.net. Ruckus AP's do let a little bit of bursting if you haven't been pushing up against the capped speed, but it seems like it's on the order of milliseconds of bursting.

FWIW, on my 250mbit connection (where my ISP provisions it at a max line speed of 350 or so, and it throttles down gradually to 250), I've tried the speed limits on a T300 from 10mbit up to 50mbit and it's able to accurately track all of those speeds. Running 9.12.2.0.204.

7 Messages

 • 

130 Points

5 years ago

@john It is truly rated at 100/10, and with the lower rate limits it works, just not those past 10Mbps

222 Messages

 • 

3.6K Points

5 years ago

Hi William, I have just tested with lab system which is currently on 9.8.1.0.15. My line is approx 20Mb up and 15 Down. At 10/10 I had a true speed test and at 15 it was 14 + 12.5 (which is to be expected). That was with 7372 AP's

I have plans to fire up a new lab system in the coming days with R500's & R310's on latest release so will test again on that

388 Messages

 • 

5.9K Points

5 years ago

I have experienced siimilary result.

When I tested windows 7, rate limit works good.

But when I tested Android, Upload rate limit works bad.

When I configured 10Mbps, Upload go up to 100Mbps.

Download rate limit works good.

7 Messages

 • 

130 Points

5 years ago

I have tested this from windows , IOS and OSX

Thank you Robert

7 Messages

 • 

130 Points

5 years ago

Hey Rober, and luck on the new Lab set up?

222 Messages

 • 

3.6K Points

5 years ago

Hi William, not yet im afraid. Just waiting on a new controller to be delivered in next couple of days

222 Messages

 • 

3.6K Points

4 years ago

Hi WIlliam, sorry for the delay. Finally got round to testing this morning on the new controller. ZD1200 9.12.2.0_204 Ruckus R310 AP & Android client. Uncapped speedtest was 32Mb down & 14Mb up, rate limiting at 12 & 14Mb showed speed to hold true to capping no significant under performance.