Skip to main content

Thu, Aug 6, 2015 1:30 AM

Answered

R710 AP image for vSZ carrier

Where to download or get the AP image for R710 to be recognize by vSZ carrier?

Responses

2 Messages

 • 

80 Points

5 years ago

You would need to contact Ruckus Support, I had this exact same issue yesterday and they promptly sent me the correct firmware.

80 Messages

 • 

1.8K Points

5 years ago

The R710 is supported in release version 3.1.1 which can be downloaded from the support website at support.ruckuswireless.com or as mentioned by Kieran, you can contact support and a copy of this image can be sent to you.


Regards,

Brand User

Former Employee

 • 

2.6K Messages

 • 

44.8K Points

5 years ago

And here are helpful instructions to connect a new AP to the vSZ / SZ-100 platform.

https://support.ruckuswireless.com/answers/000004230
Brand User

Former Employee

 • 

2.6K Messages

 • 

44.8K Points

5 years ago

And the base image firmware (will join either ZD or SCG-200/vSZ/SZ-100 platforms, and auto-upgrade firmware from controller),
is version 100.2.0.0.336:

https://support.ruckuswireless.com/software/760-standalone-ap-software-100-2-0-0-336-r710
Brand User

Former Employee

 • 

2.6K Messages

 • 

44.8K Points

That's the version that should come installed on your R710 in fact. 
If you haven't yet connected your R710 to a controller, can you tell me what version you have/had originally Randy?
If you SSH into your AP's IP address, use (super / sp-admin) login credentials,
and run the 'get version' command.
I hope you might find the 'set scg ip a.b.c.d' etc, from the first KBA to be what you need/needed?

51 Messages

 • 

766 Points

This base image won't join the VSZ.  "set scg" command is not even available.

2 Messages

 • 

80 Points

5 years ago

Thank you all for the replies.  I already found out that there is an option in GUI to enter the controller IP address instead of doing the conventional way of set scg ip wherein the command is not working anymore on the new FW.

Employee

 • 

307 Messages

 • 

4.9K Points

5 years ago

hi Randy,
correct as of the new 100.x.x.x base image we use "set director ""

kind regards
Martin

333 Messages

 • 

5.1K Points

Also ensure you enable the discovery agent on the AP CLI:
set discovery-agent enable
Note: This is down to sometimes when you flash the AP with the Base 100 image that the discovery agent is disabled and the AP will not join the SCG.

Also you'll want to ensure that the lwapp2scg is enabled on the SCG too or the AP with base 100 image wont join:
configure
lwapp2scg
policy accept-all
exit
Good luck

51 Messages

 • 

766 Points

tried the "set director" command as well but it would not connect to the VSZ
Brand User

Former Employee

 • 

2.6K Messages

 • 

44.8K Points

Ali, what version of firmware is running on the AP?  Have you done a factory default to reset it first maybe?
The Solo AP images (100. x series) should join either ZD or SZ controllers, when directed by DHCP, DNS,
or the "set director ip a.b.c.d" or "set scg ip a.b.c.d" followed by a "reboot". 

Can you ping the vSZ from the LAN your AP is on?  (ie, going thru local switches only, or NAT/router, or VPN, etc)?

51 Messages

 • 

766 Points

"set scg ip" not available as shown below.  "set director" works but it does not join.  I put the zoneflex image 104.x.x on it and got the "set scg" command that allowed me to join the VSZ.

80 Messages

 • 

1.8K Points

A few things, the 100.x image is a ZD based image. As such, you need to use the set director command to have it join the SmartZone. But you also have to allow ports 21 TCP a d 12223 UDP so that the SmartZone can talk or understand the LWAPP discovery request from the AP and auto upgraded.

The SmartZone 104.x code has both agents in it. The ZD LWAPP agent and the SmartZone agent for SmartZone discovery and joining.

You still may need to allow the lwapp discovery on the controller though, although you shouldn't. In inbound direction to the controller control plane IP you need ports 443, 22, 11443, at least for the AP to create and maintain a connection with the SmartZone. Make sure your firewall matches the port only on inbound and not both source and destination. The returning connection from the SmartZone would assign a dynamic port that will likely differ from 22 for example.

11 Messages

 • 

160 Points

5 years ago

Hello, I'm trying to connect a new AP R710 (version 100.2.0.0.336) to my vSZ hosted with Google Compute Engine VM. I was able to SSH connect to the AP and entered the following:

set discovery-agent enable
set director ip "vsz external IP with Google"

However, I still can't see the AP on my vSZ (version 3.2.0.0.790), please help.

Thank you.

80 Messages

 • 

1.8K Points

5 years ago

Lisandro,

Ensure that if the vSZ is behind a firewall, you have opened up ports 11443, 11223, 22, 443, 91, 21 at least.

Thanks,

11 Messages

 • 

160 Points

5 years ago

Thank you Dionis, which protocol ports, TCP?

80 Messages

 • 

1.8K Points

5 years ago

TCP for all, but 12223 which is UDP. 

11 Messages

 • 

160 Points

5 years ago

telnet 443 is not connecting, but I do have it opened in the firewall:



What am I missing?

80 Messages

 • 

1.8K Points

5 years ago

443 is HTTPS, it may not connect. Make sure you don't have conflicting rules on that port.

11 Messages

 • 

160 Points

5 years ago

Done as instructed, but still no luck, how do I make sure I don't have any conflicts on the 443? The telnet on 443 is not connecting.

80 Messages

 • 

1.8K Points

5 years ago

You could do a tcp trace and find out if any of those ports is being blocked somewhere..

333 Messages

 • 

5.1K Points

3 years ago

check in the logs of the AP:
get syslog log
if you see the following:
Jul 27 14:50:19 Ruckus AP daemon.info hub_registrar: OCSP: 'unknown' on ap-registrar.ruckuswireless.com - withhold query
Then the AP is calling to the Ruckus cloud.

To fix you need flash the AP with Base 104 code, factory reset and then issue:
set scg ip X.X.X.X
set discovery-agent enable
Good luck
Brand User

Former Employee

 • 

2.6K Messages

 • 

44.8K Points

Hello,

All Unleashed and Solo/Standalone AP code APs will check with the Ruckus AP Registrar (APR)
in the Cloud, upon boot up, to see if the AP has been assigned a controller, either by the Cloud WiFi
customers, or large MSPs who use an API to register/assign controllers to many APs at a time.

Searching our bug database, I find only one, ZF-8498: ZD 9.7.1.0.29 [cloud discovery] OCSP will
hold activity if AP can't reach the registrar server (resolved in 9.8 GA).  The bug said an AP reboot
would resolve the issue (if the AP had Internet access).
----

AP’s log:


May 23 18:33:11 RuckusAP daemon.info hub_registrar: OCSP: 'unknown' on ap-registrar.ruckuswireless.com - hold activity 

As RD said it will hold activity for one day. Now not sure after one day if the OCSP will be activity or not.

Workaround: reboot the AP.

Verified in build 9.7.1.0.30, it is fixed.The AP will send out query every 5 minutes in one hour when the AP can reach the server.

May 30 03:09:25 7055 daemon.info hub_registrar: OCSP: 'unknown' on ap-registrar.ruckuswireless.com - withhold query                 
cat: can't open '/tmp/ocsp-check': No such file or directory                                                                        
May 30 03:15:17 7055 daemon.info hub_registrar: OCSP: 'unknown' on ap-registrar.ruckuswireless.com - withhold query
----

I do like your two 'set' commands, which should be enabled by default however, if running 104 Solo AP code...

333 Messages

 • 

5.1K Points

There are certain AP's we have received that have this issue: R310, R510 etc.

There are other issues where you have to enable or disable the lwapp2scg command on the SZ dependant on which AP model you are trying to get to be accepted on to the network - as you can imagine it gets pretty frustrating having to do the workarounds of flashing the AP to remove corrupt code or altering  the lwapp2scg command on the SZ.

80 Messages

 • 

1.8K Points

Sean, I have successfully deployed, every single AP model currently supported with Ruckus (Indoor models) successfully on a SmartZone running 3.4.1 and .2 and 3.5.1 without the need to do anything other than enabling lwap2scg scripts.  This is true for both, 100.x and 104.x code as well as 9.8 and newer and 3.x code.  

Only when using the 200.x (Unleashed) code, do I have to upgrade the AP to 104 or similar.  All others work automatically without a single failure yet.   

333 Messages

 • 

5.1K Points

So your not affected by this bug:

The R310 has the opposite requirement

We have approx 30,000 AP's in our estate, and ovbviously due to these numbers, we are bound to come across some errors every now and again.

The only reason I mentioned the above bug as certain AP's are having this issue in the RX10 range, so it may be applicable to the R710.

:)

80 Messages

 • 

1.8K Points

No, im actually not affected. But i may also be running a different version of the 104.x code. At the moment im not home to test due to the storm, but when i get back will test.