Skip to main content

2 Messages

 • 

80 Points

Fri, Mar 13, 2020 11:09 PM

Increasing speed to Ruckus R510 APs

I have 2 Ruckus ZoneFlex R510's and Ruckus ICX 7150-c12p switch. I recently upgraded to AT&T 1000mbps internet but am only getting wireless speeds up to 300's, maybe 400's even when I am right by the AP. Any suggestions on how to improve speeds? These were installed as part of my new home with Lennar.

Responses

14 Messages

 • 

252 Points

8 months ago

There are a lot of things that can affect speed. Protocol, channel, antenna, switches, ethernet cabling, interference, etc. etc. etc.
Are you connecting on 2.4ghz/5ghz radio? over what protocol? Do you see the same speed results with different devices? What are you using to test your speed? Are you getting full speed on a wired device?

Here are the supported data rates per the spec sheet of the ZF R510:
  • 802.11n/ac: 6.5Mbps – 173.4Mbps (20MHz)
  • 13.5Mbps – 400Mbps (40MHz)
  • 29.3Mbps – 867Mbps (80MHz)
  • 802.11a: 54, 48, 36, 24, 18, 12, 9 and 6Mbps
  • 802.11b: 11, 5.5, 2 and 1 Mbps
  • 802.11g: 54, 48, 36, 24, 18, 12, 9 and 6 Mbps


Keep in mind that the high end of those data rates are going to be under pristine conditions.

2 Messages

 • 

80 Points

8 months ago

I tested on a hardwire connection and got about 400 down and 900 up. I've seen similar speeds on multiple devices connected to the 5ghz channel. I'm not sure over what protocol (Not very tech savvy but trying to learn) I tried establishing a specific channel based on the Wifi Analyzer app, but that didn't seem to help so I reset it to to auto channel) I'm using the Speedtest app, says my ping is 3ms, speeds are usually in the 200s on my smart phone (there are times speeds are less than 100 but I disconnect/reconnect to WiFi and speeds increase dramatically, which makes me believe the phone has an issue). Even when running wireless tests directly under the AP speeds have never been over 500mbps.

Check out my Speedtest result! How fast is your internet? https://www.speedtest.net/my-result/a...

14 Messages

 • 

252 Points

So on a wired connection directly into your AT&T router/modem you're only getting 400 down? That sounds like a problem with AT&T, not ruckus.

try the speedtest here as well as speedtest.net: https://www.speakeasy.net/speedtest/

365 Messages

 • 

4.7K Points

Vincent, there is an actually problem with unleashed firmware 200.7.x  and 200.8.x while some started indicating issues with the newest sz firmware too.... It's taken a while for Ruckus Tech support to finally reproduce problems in their lab with unleashed... but I think issue also impacts their Zone Director and Smart Zone platform too..

14 Messages

 • 

252 Points

I understand that. But if he's only getting 400mbps while bypassing ruckus hardware (plugged straight into at&t hardware) then he has another issue with his ISP.

365 Messages

 • 

4.7K Points

yeah.. that too...  so there's 2 problems..

365 Messages

 • 

4.7K Points

Jeff, when you tested the hardwired connection was it directly from the ATT router?

365 Messages

 • 

4.7K Points

8 months ago

Oh yeah... seems you are using unleashed firmware 200.7.x or greater right? I recommend you go back down the unleashed firmware 200.6.x..  However,  for the fastest speeds.. then 200.4.x 

There is a known speed issue especially with iOS devices... Ruckus is finally aware of the issue.. and is working on a fix, but might take some time.. Note if you roll back to eariier firmware it'll reset the APs to default and you'll have to reconfigure it.. saving settings won't help when going backwards. 

There is a whole forum discussion on this.. but I'm one of the ones who I spent a lot of time testing.. and working along with Ruckus support on it and providing them back data. 

https://forums.ruckuswireless.com/ruckuswireless/topics/slow-download-speeds-r710-unleashed

If you like you can contact lennar home builder and ruckus and complain about it so at least let them know another user is affected by this issue since I know initially ruckus had issue reproducing it in a lab.  From what I can tell this issue impacts only Ruckus 802.11ac Wave 2 APs only and can only be reproduced in certain RF conditions.. not necessary all conditions which is why some people don't have an issue.